RAMSLÖKSPAKET

Under maj-juni blommar Ramslöken i överflöd på Kinnekulle och den har blivit ett signum för måltidsupplevelser på Kinnekulle. Nu är det din tur att få uppleva denna ört och avnjuta ramslöken både till lunch och en 3-rätters gourmetmiddag mitt på det blommande berget.

Ramslök är vårens välkomstpresent för alla sinnen. Den doftar förföriskt och man kan även njuta av att se lökens vita stjärnformade blomma. Det är en är sällsynt art som gillar kalkrik mark och finns i stor mängd på Kinnekulle.

Munkängarna

Munkängarna på Kinnekulle är ett naturskönt naturreservat där nästan Sveriges alla ädla lövträd finns representerade. Parken består av vandringsstigar där man kan ge sig ut på långa utflykter. Vill du uppleva Ramslöken är det hit du ska bege dig.

Boende

Du kan välja att bo i det charmiga vandrarhemmet på Falkängen i Hällekis, beläget i vacker bruksmiljö vid Kinnekulle med närhet till vacker natur, Vänern och fina vandringsleder. Lägenheterna är ljusa och trevliga och har 2 bäddar. Varje lägenhet är utrustad med dusch, toalett och pentry. Du kan också välja att bo på Kollängens vandrarhem, ett trivsamt boende i en gårdsbyggnad bredvid Kollängens Tingshus med anor från 1700-talet. Kollängens vandrarhem har fyra rum med åtta sköna bäddar. Det finns möjlighet att beställa frukost och att hyra sänglinne. I det gemensamma köket kan man laga sin egen mat och vill man grilla så finns det grillar till låns ute i trädgården.

Lunch

Lunchen avnjuter du av på Hellekis Trädgårdscafé & Kök som finns vid Hellekis Säteri. I säteriets gamla orangeri, med över 100-åriga vinstockar, är restaurangen belägen. Här kan ni sitta ner under vinrankorna och låta er väl smaka av den ramslöksinspirerade lunchen eller om vädret tillåter sitta ner ute i trädgården och samtidigt njuta av solen.

Middag

Sveriges äldsta gästgiveri från 1564 drivs av krögarparet Stefan och Miriam Johansson. Stefan har i 24 år arbetat med ramslök i sin matlagning och matfilosofin handlar om att ta tillvara på lokala råvaror från landskapet. Restaurangen ingår i Västsvensk Mersmak, finns med i White Guide 2013, har tilldelast Västra Gastronomiska Akademins Stora Pris och fått utmärkelse av den internationella gastronomiska rörelsen SlowFood. Här kommer du att få njuta av en 3-rätters gourmetmiddag med ramslökstema. Innan du tar dig tillbaka till Falkängens vandrarhem får du med dig lite ramslöksprodukter att ta med hem.

Boka här!

 

Fler evenemang på Kollängens Tingshus hittar du här: kollangen.blogspot.com